Carnavalszondag

De eerste katholieke feestdag, verband houdende met Pasen is Carnaval.

Tijdens de Carnavalsmis ademt de kerk de sfeer van Carnaval. Een uitbundige viering, waarin naast de plechtigheden van de mis, veel ruimte is voor carna-valsmuziek. Een ware happening.

Carnaval is een drie dagen durend volksfeest. In Nederland oorspronkelijk alleen voorkomend in het katholieke zuiden, maar tegenwoordig ook gevierd in andere delen van het land door katholieken en niet-katholieken. Om vervolgens vanaf Aswoensdag, de rooms-katholieke vastentijd in te gaan als voorbereiding op Pasen.

In één van de verklaringen voor het woord 'carnaval' wordt de relatie tussen dit uitbundige feest en de daarop volgende vasten gelegd: carne vale betekent vlees vaarwel. Een andere verklaring voor het woord bestaat uit de veronderstelde afleiding van carrus navalis, een scheepswagen die in de Vastenavondtijd door de straten werd getrokken met aan boord vermomde feestvierders.

De data van de feestdagen die samenhangen met Pasen (zoals Carnaval, Hemelvaart en Pinksteren) worden berekend volgens de kerkelijke (christelijke) kalender. Grof gezegd valt Pasen op de eerste zondag na de volle maan na het begin van de lente (21 maart).

Carnaval

Aswoensdag