Meimaand; Mariamaand

Mei is in de Katholieke traditie de Mariamaand. Naast belangrijke dagen als Hemelvaart en Pinksteren staat Maria centraal in de kerk.

Parochies besteden in de meimaand extra aandacht aan de devotie tot Maria. Het Mariabeeld krijgt vaak een plek op het altaar. Ook wordt Maria tijdens de vieringen geëerd door het bidden van het Weesgegroet.  In veel plaatsen in het land worden de rozenkrans en het rozenhoedje gebeden en soms Mariaprocessies georganiseerd. Ook is mei de maand bij uitstek van bedevaarten naar bijvoorbeeld Lourdes.

Het Weesgegroet

Wees gegroet, Maria, vol van genade,

De Heer is met U,

Gij zijt de gezegende onder de vrouwen, en

Gezegend is Jezus, de vrucht van Uw schoot.

Heilige Maria, Moeder van God,

Bid voor ons, zondaars,

Nu en in het uur van onze dood, Amen.

Op de laatste dag van de meimaand herinnert Maria Visitatie aan het bezoek dat de Maria bracht aan haar nicht Elisabeth. Daarbij werden volgens het Evangelie van Lucas belangrijke woorden gesproken: “Gij zijt gezegend onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot" (Lucas 1:42). De naam 'Jezus' werd hier in de 13e eeuw aan toegevoegd.

Oktober en andere Mariavieringen

Naast mei is ook oktober Mariamaand. Ook in deze maand heeft Maria een centrale plek in onze kerk. Sinds enkele jaren wordt in het eerste weekend van oktober in Hoorn de Mariaprocessie gehouden, waarbij Maria van Hoorn aanbeden en gedragen wordt.

Door het jaar heen zijn er meerdere feestdagen waarop een speciale gebeurtenis uit het leven van Maria wordt gevierd. Sommige daarvan zijn echte katholieke feestdagen, zoals Maria Lichtmis (2 februari) en Maria Hemelvaart (15 augustus), andere zijn verweven in de liturgie, zoals bijvoorbeeld Maria Boodschap (25 maart, 9 maanden voor Kerstmis).