Hoorn

Zwaag

H. Martinus

Taizé-viering op zondagavond 15 oktober in Westwoud

Taizé Westfriesland organiseert op zondagavond 15 oktober a.s. weer een Taizé-viering in de PKN-kerk van Westwoud. Aanvang 19:30 uur. De kerk is vanaf 19:00 uur open.

Adres: dr Nuijensstraat 24, 1617 KA Westwoud.

Naast de iconen van vriendschap en die van barmhartigheid, staat het kruis centraal dat in Taizé bij de gebedsvieringen wordt gebruikt.

Zoals gebruikelijk heeft de viering een meditatief karakter. Taizé-liederen worden afgewisseld met stiltes en korte teksten. Een oase van rust en bezinning in een hectische wereld.

Wat is een Taizé-viering?

Een meditatieve Taizé-viering is een korte viering van circa 50 minuten, met weinig gesproken woord, twee stiltes en veel zang. De essentie: rust en ruimte om bij jezelf te komen, bij jezelf naar binnen te kijken, te danken voor wat geschonken is, te bidden voor wat je wenst, je angsten van je af te laten glijden. Geen lange teksten, geen gepreek, maar zingen, meditatie en korte gebeden.

Hoewel er stoelen genoeg zijn, kun je ook op de grond zitten. Kussens zijn er, maar je kunt natuurlijk ook een bidkrukje meenemen. Taizé is ook ontmoeten; generaties, culturen, gelovigen van verschillende richtingen en niet-gelovigen ontmoeten elkaar. We hopen met de vieringen vooral ook jongeren aan te spreken.

Liederen centraal

Kenmerkend voor de Taizé-gemeenschap zijn de liederen. Het zijn korte liederen die meestal vele malen achter elkaar gezongen worden. De gedachte hierachter is, dat het lied als een gebed in je onderbewustzijn plaatsvindt, en zo de hele dag kan dienen als meditatief, stil verlangen naar God. Vaak zijn de liederen een of twee regels lang.

Wat is Taizé?

In de Bourgogne in Frankrijk ligt het dorpje Taizé (spreek uit Tèzé) waar de broedergemeenschap jaarlijks vele duizenden mensen ontvangt. Het plaatsje is een wereldberoemde pleisterplaats van oecumenisch ingestelde, vooral jonge christenen. De gemeenschap van Taizé telt een honderdtal broeders uit bijna dertig landen. Er zijn vele mogelijkheden om over het geloof te praten, je te verdiepen en te praten over maatschappelijke kwesties te praten. In de loop der tijd zijn steeds meer jongeren naar Taizé gekomen. Ze komen uit alle werelddelen, nemen deel aan de vieringen en aan ontmoetingen. Taizé vierde in 2015 haar 75 jarig bestaan.

Volg ons op Facebook https://www.facebook.com/taizewestfriesland/ of op www.taizewestfriesland.weebly.com

Email: taizewestfriesland@gmail.com